Bijzonder gewoon

Portretten van bijzondere kinderen

Ieder kind is uniek en bijzonder. Dit geldt ook zeker voor kinderen met een verstandelijke beperking. Een groep kinderen die mij dicht bij het hart liggen. Om meer maatschappelijke bewustzijn te creëren ontstaat het idee om deze kinderen te portretteren voor mijn eindopdracht van Fotoschool Keistad. Uit dit idee heb ik 31 kinderen met een verstandelijke beperking geportretteerd in de leeftijd van 1 tot 17 jaar. De kinderen in dit boek hebben één ding gemeen: bijzonder zijn! Begrip is voor iedereen belangrijk. Zeker voor mensen (en hun omgeving) welke dagelijks worden geconfronteerd met hun “anders” zijn. In dit boek vertellen ouders iets over het leven van hun zoon of dochter en dat van henzelf. Verhalen vol vreugde, verdriet en pure verwondering. Blader door dit boek en laat je mee nemen in de verhalen van de ouders en de puurheid van deze bijzondere kinderen!

Het project

Als afronding van mijn opleiding krijg ik de opdracht om een portfolio te maken in een richting waarin ik mijzelf als fotografe wil onderscheiden. Al snel ontstaat bij mij het idee om mijn werk en de fotografie opleiding met elkaar te combineren. In het dagelijks leven werk ik als begeleidster op een kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking. Al jaren merk ik dat het voor ouders lastig is om hun kind goed te fotograferen en dat de stap naar een professionele fotograaf veelal als lastig wordt ervaren. Ik zie een kans om mijn kennis op beide werkgebieden met elkaar te gaan verbinden. 

Nadat het idee voor portretfoto’s in een fotostudio gevormd zijn is voor mij de volgende vraag; “Is dit ook haalbaar voor deze kinderen?” Het is natuurlijk leuk dat ik iets graag wil doen, maar de fotoshoot moet uiteindelijk voor de kinderen ook als prettig ervaren worden. Ik benader een ouder van een meisje van mijn werk en ga de test aan. Al snel merk ik dat ook voor kinderen met een verstandelijke beperking het heel goed mogelijk is om foto’s te maken in een fotostudio, mits ik voldoende tijd en ruimte heb voor het kind. En zo ga ik over tot het definitief uitwerken van mijn plan. 

Mijn concept idee is het uitwerken van een boek en al snel is mijn volgende vraag; “Hoe kom ik aan ouders en kinderen die aan mijn project willen meewerken?” Een oproep op Facebook maakt dat mijn mailbox een dag later vol zit en dat er meer dan genoeg aanmeldingen binnen zijn gekomen. Enigszins verbaasd van de hoeveelheid animo nodig ik vervolgens 30 ouders en kinderen uit om deel te nemen aan mijn project. De fotoshoots vinden verspreid over 5 dagen plaats, waarin ik fantastische kinderen en ouders ontmoet vanuit het hele land.

Omdat ik met mijn boek de maatschappij een stukje bewustwording mee wil geven en tevens de lezer een kijkje in het leven van deze kinderen wil geven, heb ik iedere ouder een stukje laten schrijven voor in mijn boek. Uiteindelijk vormen de foto’s en de teksten de basis van mijn enorm toffe boek.